Jdi na obsah Jdi na menu

Pokrmy v Rusku

4. 5. 2020

Ruská kuchyně je tak bohatá a rozmanitá, jako sama rozloha a multikultura Ruska. Jejich základy byli položeny především venkovským obyvatelstvem žijícím v často drsných přírodních podmínkách v kombinaci s nedostatkem ryb,drůbeže, zvěřiny, hub, lesních plodů a medu. Úroda žita, pšenice, ječmene a prosa poskytovala potřebné přísady pro mnoho druhů pečiva, lívanců, kvasu, piva a vodky. Polévky a omáčky nejrůznějších chutí byli založeny především na sezonních nebo uskladněných potravinách, rybách a masu.Polévky hrály vždy v ruské kuchyni velmi důležitou roli. Tradiční ruské polévky jako šči, boršč, rassolniksoljanka či okroška byly od 18. do 20. století doplněny i o evropské a středoasijské druhy hnědých polévek, čirých polévek, omáček a mnohých jiných. Téměř všechny ruské nápoje jsou původní a nevyskytují se v žádných jiných národních kuchyních. Jsou to například kvas, mědok, mors, ztužené mléko s rozinkami či vařená zelná šťáva. Mnoho z nich se však již dlouho nepijí. Typické jídlo je například pirohy plněné cibulí, houbami, masem a rýží nebo šašlik což je u nás něco jako špízy.

borsc.jpg